MATES

Data de publicació: 4 de juny

Data màxima d'entrega: 11 de juny

Com ja sabeu, la setmana passada vau fer una activitat relacionada amb els nombres enters, tant positius com negatius. Avui us proposem uns petits reptes matemàtics per practicar-los una mica més. Els trobareu al formulari següent. Quan hi entreu, veureu que hi ha una activitat que l'haureu de fer en un full a part i ens l'haureu d'enviar al correu muntiblocpromocio2008@gmail.com

Endavant! Segur que aconseguireu resoldre tots els reptes correctament!

ATENCIÓ: A l'apartat "Ets capaç de trobar la solució?" només serà vàlida la resposta si contesteu el nombre o la paraula exacta que completa l'espai buit.
Exemple: "La Nora viu al ____ pis." ---> "La Nora viu al vuitè pis." o "La Nora viu al  pis."
La resposta "La Nora viu al 8 pis." NO és correcta perquè no concorda, ja que si ho llegíssim bé, diríem "La Nora viu al vuit pis."_________________________________________________

Data de publicació: 28 de maig

Data màxima d'entrega: 4 de juny

Aquesta setmana us proposem fer una activitat sobre nombres enters. Com que necessitareu conèixer què són els nombres enters, tant positius com negatius, us facilitem uns materials que us ajudaran a entendre aquesta part de les matemàtiques.

Una vegada hagueu visualitzat els dos vídeos i hagueu acabat els dos jocs, haureu de completar el full d'activitats "Els nombres enters" que trobareu a sota de tot. Ens l'heu d'enviar al correu muntiblocpromocio2008@gmail.com

VÍDEO 1: "¿Qué son los números enteros?VÍDEO 2: "Enters - Negatius"JOC 1: "Números enteros"

 https://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/eltanquematematico/todo_mate/numenteros/enteros_p.html


JOC 2: Jclic "Los números enteros"

 http://www.clarionweb.es/6_curso/jclic6/matematicas/tema10/tema10.htm

Ara, completa el full d'activitats que trobaràs a continuació.-----------------------------------------------------------------------------

Data de publicació: 21 de maig

Data màxima d'entrega: 28 de maig

Aquesta setmana us proposem dues tasques més relacionades amb les malalties.

La primera es tracta del problema "Prenem la temperatura". Haureu d'interpretar i analitzar les dades d'un diagrama. La segona és una comprensió lectora i matemàtica titulada "Una guia molt saludable".

PRENEM LA TEMPERATURA
UNA GUIA MOLT SALUDABLE

Us demanem, si us plau, que llegiu amb molta atenció els diferents enunciats les vegades que siguin necessàries i que invertiu una mica de temps en mirar detingudament tant el diagrama del primer full com la cartilla de vacunacions del segon.
Recordeu que quan resoleu problemes, encara que no es demani específicament, heu d'anotar al full els càlculs necessaris per resoldre les diferents qüestions (encara que feu les operacions mentalment) i heu d'escriure la resposta de cada apartat (resposta llarga i redactada sense faltes d'ortografia!).

--------------------------------------------------------------------------------------

Data de publicació: 7 de maig

Data màxima d'entrega: 21 de maig (teniu dues setmanes per fer aquesta tasca)

Aprofitant que estem treballant les malalties, us proposem realitzar una activitat de potències de base 10 amb dades relacionades amb els casos d'Hepatitis al món (2016).

A tall d'exemple, el que heu de fer a l'activitat és el següent:
Nombre de casos: 5 milions = 5.000.000 = 5 x 106
Nombre de casos: 24,3 milions = 24.300.000 = 24 x 105

Si voleu recordar què són les potències de base 10 i com s'escriuen, podeu consultar la pàgina "Les potències" del mateix muntibloc.

  
Si voleu descarregar el document, feu clic aquí

-------------------------------------------------------------------------------

Data de publicació: 30 d'abril

Data màxima d'entrega: 6 de maig

Avui us proposem una activitat per practicar la lectura i l'escriptura de nombres. Heu de preparar i fer un dictat de nombres!

Instruccions:
1. Graveu-vos (pot ser un vídeo o un àudio) dictant 10 nombres diferents.
IMPORTANT! Us heu d'inventar els nombres al mateix moment de la gravació, no els podeu escriure i després gravar-vos mentre els llegiu. Si ho necessiteu, practiqueu una mica abans de fer la gravació definitiva.
És interessant que us inventeu nombres que siguin relativament complicats d'escriure per posar-vos a prova vosaltres mateixos.

Els nombres han de tenir les característiques següents:
- Han de tenir com a mínim 4 xifres i 9 com a màxim
- Una de les seves xifres ha de ser obligatòriament un 0
- La xifra que ocupi la posició de les unitats no pot ser un 0

2. Escolteu la gravació les vegades que siguin necessàries i escriviu els 10 nombres en un full
3. Escriviu amb lletres dos dels nombres que us heu dictat

Envieu-nos al correu electrònic muntiblocpromocio2008@gmail.com la gravació (vídeo o àudio) i el full on heu fet el dictat.


-----------------------------------------------------------------------

Data de publicació: 23 d'abril

Data d'entrega: 30 d'abril

* Molts i moltes de vosaltres ja heu entregat gran part de les feines de matemàtiques que us vam penjar els primers dies de confinament. En cas que encara us faltin alguns fulls per fer, us demanem que ens els envieu a mesura que els aneu acabant.

* Avui us proposem una activitat de càlcul que hem anomenat "NÚMEROS FORA!". Es tracta d'un joc que heu de construir vosaltres mateixos. És un joc amb unes normes molt senzilles, però immensament divertit!
   

Actiludis

Què necessiteu per construir el joc?
- 20 taps de plàstic (si no en teniu, podeu utilitzar folis, cartolines, cartrons que pugueu retallar...)
- Dos daus numerats de l'1 al 6 (si no en teniu, els podeu construir vosaltres mateixos. Si voleu, per fer-lo, consulteu l'enllaç que trobareu al final d'aquesta entrada)
- Retoladors

Nombre de jugadors: 2
Segur que podeu trobar un moment del dia per jugar amb algun membre de la vostra família, però si no és possible, podeu fer-ho sols o jugar contra vosaltres mateixos.

En què consisteix el joc?
El joc consisteix en ser la primera persona en eliminar tots els taps. Cada jugador/a tindrà 10 taps, els quals estaran numerats de l'1 al 10.

Com es juga?
- Cada jugador/a forma una línia recta amb els seus taps numerats de l'1 al 10.
- Els jugadors fan torns per llençar els daus. Comença el participant de menor edat.
- El/la jugador/a que ha llençat els daus decideix quina operació matemàtica vol aplicar per tal d'eliminar un dels seus taps amb el resultat d'aquesta operació. Es pot sumar, restar, multiplicar, dividir i, fins i tot, fer potències.
- Cada vegada que s'elimina un tap, el torn passa al/la jugador/a contrari/ària. Per tant, només es pot eliminar un tap a cada torn.
- Es perd el torn si és impossible eliminar cap tap.

Exemple:
Al llençar els daus surt 3 i 5. Puc optar per fer:
 • 3 + 5 = 8 (elimino el 8)
 • 5 - 3 = 2 (elimino el 2)
 • 5 x 3 = 15 (no puc eliminar cap tap, perquè el resultat és més gran que 10)
 • 5 : 3 = 1,67 (no puc eliminar cap tap, perquè el resultat no és exacte)
 • 53 = 125 (no puc eliminar cap tap, perquè el resultat és més gran que 10)

El joc admet un munt de variants: jugar amb 3 daus i introduir les operacions combinades, jugar amb daus de diferents numeracions (per exemple, un dau numerat de l'1 al 6 i un altre del 7 al 12), introduir més taps, jugar sense perdre el torn després d'eliminar un tap... Segur que se us acudeixen moltes altres variants! Us encoratgem a jugar-hi amb les vostres pròpies normes!

QUÈ ENS HEU D'ENVIAR a l'adreça muntiblocpromocio2008@gmail.com?
- 1 fotografia del procés de construcció del joc, com a mínim
- 1 fotografia o vídeo, com a mínim, jugant una partida
- Registre de les operacions fetes en una de les partides que jugueu. Us demanem que anoteu en un full, de manera ordenada i amb bona presentació, les operacions que heu fet al llarg d'una partida, encara que les hagueu resolt mentalment.
- Omplir una taula com la següent (la primera fila és d'exemple):

NÚMERO PARTIDA
NOM JUGADORS/ES
DURADA DE LA PARTIDA
QUI HA GUANYAT?
1
Sònia
Carles
6 min
Sònia
2
- En cas que hagueu jugat amb normes diferents a les proposades, expliqueu-nos-ho!

FEINA VOLUNTÀRIA
Si us ve de gust, podeu dedicar una estona del vostre dia a dia a casa a construir un joc de matemàtiques, ja sigui de càlcul, de mesura, de geometria... Si us animeu, si us plau, feu-nos arribar fotografies i una petita fitxa d'instruccions del joc. Ho compartirem amb tots els companys i companyes per seguir divertint-nos amb les matemàtiques!

Consulta el següent enllaç si vols saber com construir un dau:

A gaudir de les matemàtiques!

-----------------------------------------------------------------------

Data de publicació: 16 d'abril

Data màxima d'entrega: 23 d'abril

Per dijous vinent, ens heu d'enviar 5 feines més. En cas que ja les hagueu fet i entregat totes, aprofiteu per fer repassar tot allò que us costa més. Ja sabeu que ens podeu retornar les feines amb les correccions que hagueu fet.

--------------------------------------------------------------------------Data de publicació: Dijous, 2 d'abril

Data d'entrega: Dijous, 16 d'abril

El 16 d'abril heu d'entregar 5 feines més de les que teniu als enllaços del final de la pàgina. Envieu-les al correu electrònic muntiblocpromocio2008@gmail.com.

En cas que ja les hagueu enviat totes, no és necessari que feu res més, però penseu que sempre podeu repassar les operacions bàsiques i el càlcul mental, inventar-vos problemes, fer les activitats que teniu penjades al muntibloc, fer sudokus...

Les persones que encara no hagueu entregat les 5 primeres feines, si us plau, feu-ho el més aviat possible. Si teniu algun inconvenient, escriviu-nos un mail a muntiblocpromocio2008@gmail.com

----------------------------------------------------------------

Teniu fins el proper 2 d'abril per enviar 5 d'aquestes tasques al correu electrònic del muntibloc.

A continuació, trobareu uns enllaços amb diferents feinetes de matemàtiques per anar fent aquests dies.

Problemes

Operacions

Potències i arrels quadrades

Polígons

Segur que us entretindreu molt!

14 comentaris:

 1. els problemes els fem en un paper i ho portem cuan acabi aixó?

  ResponElimina
 2. Noa, les feines les podeu imprimir i fer-les en el mateix full o copiar-les i resoldre-les a la llibreta o en un altre full. Les heu de portar el dia que tornem a l'escola.

  Fins aviat!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Com que no has posat el nom al comentari, no sabem qui ets...

   Encara no sabem quan tornarem a l'escola, per això fa pocs dies us vam demanar que les feines les envieu al correu electrònic del muntibloc. Llegeix-te bé l'entrada "Tasques per amenitzar el confinament", allà tens tota l'explicació que fa referència a aquest tema.
   La pregunta de la Noa i la resposta a aquesta van ser escrites abans de saber que hauríem d'estar a casa més de 15 dies, així que no n'heu de fer cas.

   Gràcies i recorda posar sempre el teu nom als comentaris.

   Elimina
 3. Hola he fet la primera fulla de problemes però no la se enviar per gmail. Però jo se com es diu el gmail

  ResponElimina
  Respostes
  1. Mohsen, tens anotat el correu electrònic on has d'enviar les feines a la pàgina principal. Si tu no tens un compte propi, ho hauràs de fer des del de la teva mare.

   Si tens més dubtes, torna a deixar un altre comentari (recorda posar-hi el nom).

   Elimina
 4. ho hem de fer tot??
  María

  ResponElimina
 5. María, heu de fer 5 fulls i enviar-los dijous vinent, 2 d'abril, com a molt tard.

  ResponElimina
 6. Mohsen
  El correu electronic es diu muntiblocpromocio2008@gmail.com
  No?

  ResponElimina
 7. On fica "entregar mes feines", a que us referiu?

  Sergi

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sergi, ens referim a les feines que us vam posar els primers dies de confinament. Fins ara, heu fet 3 entregues, és a dir, 15 fulls, però com que molts de vosaltres ja n'heu entregat més, el que us demanem a partir d'ara és que ens les aneu enviant a mesura que les tingueu (com a màxim us n'han de quedar 7).
   Ho tens explicat al primer asterisc de la publicació d'ahir, 23 d'abril, al principi d'aquesta mateixa pàgina.

   Esperem haver-te ajudat! Una abraçada!

   Elimina
 8. No entenc lo de una guia molt saludable,lo del calendari de abaix no se que ficar apart de lo del 2010,on puc o on esta la informacio por fer-ho? perque no diu res de la varicel·la

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola! Només has de completar l'espai buit que fa referència a la vacuna dels 6 anys. La resta d'espais estan en blanc perquè encara no ha fet els 11 anys.
   Recorda posar sempre el nom als comentaris!

   Elimina